lauantai 22. tammikuuta 2011

Tomaattinen kasvishöystö


Kun katselen telkkaria, katselen mielelläni erilaisia ruuanlaitto-ohjelmia. Viikonlopun alkamisessa parhaita hetkiä ovat (perjantai-illan lisäksi) lauantai-aamut. Hyvin nukuttu yö takana, herääminen ilman herätyskelloa, kiireetön aamiainen, paljon maitokahvia... tänään sanomalehden lukemisen tilalla oli tv ja ihastuttava ( tai vihastuttava) Arvostele mun illallinen Britanniassa, jossa illan emäntä kokkasi persialais-vaikutteista ruokaa. Alkupalaksi tehty munakoiso-chermoula herätti ajatuksen; tänään täytyy kokata jotain tomaattista, munakoisoista ja mausteista! Ruokakaupasta mukaan tarttui aineksia, joista syntyi seuraavanlainen, ratatouillea muistuttava kasvishöystö:

Tomaattinen kasvishöystö:
* 1 pieni munakoiso
* 1 pieni kesäkurpitsa
* 1/2 paprika
* 1 keltasipuli
* 1 punasipuli
* 3 valkosipulin kynttä (olisi voinut olla enemmänkin!)
* 1 purkki yrttistä tomaattimurskaa (käytin Pirkan, 450g)
* rypsi- ja oliiviöljyä paistamiseen
* loraus punaviiniä, tummaa balsamicoa, vaahterasiirappia (/sokeria/hunajaa), hyppysellinen yrttisuolaa, garam masalaa, mustapippuria yms. maustamiseen. Oman maun mukaan!

Pilko munakoiso kuutioiksi. Laita kulhoon itkettymään suolan kanssa. Pilko seuraavaksi paprika ja kesäkurpitsa, silppua sipulit. Jos maltat, anna munakoisokuutioiden itkettyä vähintään puolituntia. (Minä en malttanut, mutta ei vaikuttanut lopputulokseen merkittävästi.) Huuhtele munakoisopaloista ylimääräinen suola pois, puristele nestettä vähemmäksi. Kuumenna pannussa öljyt ja heitä munakoisot ruskistumaan. Ripottele sekaan mausteet. Munakoiso imee itseensä paljon öljyä, joten voit halutessasi lisätä sitä ennen kuin sekoitat joukkoon sipulisilpun, kesäkurpitsapalat ja paprikan. Paahda vihanneksia pannulla hetki, lisää joukkoon loraus punaviiniä, tummaa balsamicoa ja tomaattimurska. Huuhtele murskapurkki vajaalla desillä vettä ja kaada pannulle. Makea lisäys, kuten siirappi/sokeri/hunaja taittaa tomaatilta happamimman terän. Hauduta ja kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä 10-15min. Tarjoile esim, keitetyn täysjyväohran ja paistetun tofu-pähkinä-seoksen kera, kuten meillä tehtiin. Luulen, että maistuisi hyvin paistetun kalankin kylkiäisinä! Tästä määrästä riitti kahdelle hengelle iltaruuaksi ja höystöä jäi vielä seuraavallekin aterialle. Luulen, että tomaattisen kasvishöystön loppu kokee uudelleensyntymisen kotitekoisen pizzan muodossa huomenissa...

Ei kommentteja: