sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Joulu 2010
















Tänä vuonna Jouluateriamme sisälsi:

* Lanttulaatikkoa
* Imellettyä perunalaatikkoa
* rosollia
* sienisalaattia
* paistettua savutofua
* punasipulikastiketta
* vihersalaattia
* herneitä ja porkkanaa keitettynä
* aurajuustoa
* ruisleipää

Mahat saimme täyteen, kaikki oli hyvää ja riittoisaa!

Lanttulaatikko (munaton, gluteeniton)
(alkuperäinen ohje täältä)
1 kg lanttua
3-4 dl vettä keittämiseen
1 tl suolaa
2-3 rkl siirappia
2 dl ruokakermaa
½ tl inkivääriä
½ tl valkopippuria
½ tl muskottipähkinää
Leikkaa lantut viipaleiksi ja kuori ne. Keitä lantut kannen alla suolalla maustetussa vedessä. Tarkista välillä veden määrä. Ota keitinvesi talteen ja soseuta lantut nuijalla, sosemyllyssä tai monitoimikoneessa. Lisää ruokakerma, siirappi, mausteet ja vähän keitinvettä. Maista seosta ja lisää tarvittaessa mausteita. Kaada seos öljyttyyn uunivuokaan. Painele lusikalla pinta aaltomaiseksi. Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa 1-1½ tuntia.
Imelletty perunalaattikko (kahdelle, vegaaninen)
(muokkasin reseptin eri ohjeista yhdistelemällä&muuntelemalla)

1/2 kg jauhoisia perunoita
vettä
2rkl vehnäjauhoja
n. 2,5dl soijamaitoa
25g margariinia (sininen keiju)
1 tl suolaa
1 rkl siirappia tarvittaessa
Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina. Survo ne soseeksi ja sekoita vehnäjauhot joukkoon. Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa vähintään 2-3 tuntia tai yön yli 50 asteisessa uunissa. Sekoita seosta välillä! Kun seos on hieman löystynyt ja maistuu imelältä, lisää rasva, soijamaito ja suola. Sekoita joukkoon hieman siirappia, jos haluat lisää makeutta. Voitele 1,5 l vuoka ja kaada seos siihen. Jätä vuoka melko vajaaksi, koska seos kuohuu uunissa. Paista 150 asteessa 1,5-2 tuntia.

Seuraava kastikeohje on niin ikään vegaaniliiton sivuilta, ja hyväksi havaittu jo useampana vuotena! Sopii erinomaisesti paistetun tofun ja joululaatikoiden lisukkeeksi, ja maistunee "oikean kerman" ystävillekin!

Punasipulikastike (vegaaninen)
2 punasipulia
2 dl soija- tai kaurakermaa
1 tl siirappia
1 tl jauhettua mustapippuria
2 tl yrttisuolaa
tuoretta /kuivattua persiljaa (reilusti)
Leikkaa punasipulit puolikkaiksi renkaiksi. Kuullota sipulit öljyssä, lisää soija- tai kaurakerma, yrttisuola, siirappi ja mustapippuri. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Jos kastike on liian paksua, lisää vettä. Ripottele lopuksi kastikkeen pinnalle hienonnettu tuore persilja.

Ei kommentteja: