sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Karjalanpiirakoita kahdella tapaa
















Karjalanpiirakat ohra- ja perunalanttutäytteellä

Kuoritaikina: (resepti Sunnuntailta)
*2 dl kylmää vettä
*1 tl suolaa
*5 1/2 dl Sunnuntai Hienoa Täysjyväruisjauhoa
* 1rkl rypsiöljyä (oma äidiltä oppimani lisäys, helpottaa taikinan kosteana pysymistä)
Voiteluun:
50 g Sunnuntai Leivontamargariinia / voita
1 dl vettä


- Valmista kuoritaikina puuron kypsyessä (ohje alla). Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi.
- Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen.
- Leivo taikinasta tanko ja jaa se 30 palaan.
- Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoa. Peitä letut esim. ylösalaisin käännetyllä taikinakulholla kuivumisen estämiseksi.
- Kauli lettuset ohuiksi pyöreiksi piirakan kuoriksi (halkaisija 12-13 cm) ruisjauhoja apuna käyttäen. Pinoa kuoret limittäin, ripottele väliin ruisjauhoa ja peitä esim. ylösalaisin käännetyllä taikinakulholla kuivumisen estämiseksi.
- Harjaa kuorista jauhot pois pullasiveltimellä. Levitä kuorille reilu ruokalusikallinen riisipuuroa ja sulje piirakat: nosta kaksi reunaa täytteen päälle niin, että puuroa jää noin sentin verran näkyviin. Aloita rypyttäminen keskeltä ylöspäin ja poimuta molemmat reunat yhtä aikaa etusormella painaen tiheiksi poimuiksi. Käännä piirakka ja rypytä toinen puoli samaan tapaan.
- Nosta piirakat pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin.
- Kiehauta voitelua varten kattilassa margariini/voi ja vesi. Sivele kuumat piirakat kauttaaltaan vesi- ja margariini(/voi)seoksella. Anna kuorien pehmetä voipaperin ja leivinliinan alla.


Ohrapuurotäyte (resepti Myllyn Parhaan )
* 2dl vettä
* 1,5 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita (esim. Myllyn Paras)
*1l maitoa
* 1tl suolaa

Kiehauta vesi, lisää suurimot ja veden imeytyä suurimoihin. Lisää maito ja anna kypsyä noin 30 min välillä sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 min. Mausta suolalla.

Perunalanttu-täytteeseen laitoin jouluruuista ylijääneiden lanttulaatikon ja imelletyn perunalaatikon jämät sekaisin. Oivallista ja maukasta!











2 kommenttia:

Susa kirjoitti...

Voi että näyttävät herkullisilta! Minä olen koko vuoden aina vain meinannut ja meinannut, että pitäisi kokeilla itse ekaa kertaa tehdä piirakoita. Jostain syystä kynnys on vain kova, kun äidin äiti tekee niin tajuttoman hyviä :)

Kirsi kirjoitti...

Jee, hieno juttu systersson, että aloitit tämän!!! Ai, nyt kaikesta jouluähkystä huolimatta alkoi heti tehdä mieli lisää piirakoita, jotka jo jouluaamun aamiaisella hävisivät parempiin suihin :) Noita laatikonjämiä kun löytyy, niin voisikin tehdä pienen erän taikina.... nam! Itseasiassa jämägraavilohesta kiusaus uunissa parhaillaan.